SIRARSTVO
Posebnosti našega sira so dolga zgodovina, tradicionalni postopki izdelave, klimatski in drugi naravni pogoji v Zgornjem Posočju, zlasti pa kakovost mleka, iz katerega se sir izdeluje. Uvrščamo ga med trde polnomastne sire. Kot osnova za izdelavo sira uporabljamo surovo polnomastno kravje mleko.
Prvi zapisi o siru Tolminc segajo v 13. stoletje, ko je bil naveden kot plačilno sredstvo za dajatve takratni zemljiški gospodi. Prvič pa se je pod imenom “Tolminski sir” pojavil leta 1756 na ceniku za sire v Vidmu.
Danes se sir na Tolminskem izdeluje v poletni sezoni v planinskih sirarnah in v nekaterih vaških sirarnah, s sirarstvom kot dopolnilno dejavnostjo na kmetijah pa se ukvarjamo tudi tri ekološke kmetije iz Čadrga.
Postopek sirjenja v sliki in besedi
Stranski a nič manj pomembni in okusni produkti sirjenja
Oglejte si tudi brošuro: “Sirotka mlečna skrivnost”
Avtor slik o sirarjenju je Dario Cortese.