www.pri-krizarju.si

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

ZANIMIVOSTI ČADRGA IN OKOLICE

divider

Vas Čadrg leži na obrobju Triglavskega narodnega parka. Prvič je vas omenjena že pred 700 leti. V primerjavi z ostalimi gorskimi vasicami je naša vas zelo živa in mlada, saj tukaj živi veliko mladih družin.

Leta 1999 smo vaščani medse sprejeli tudi Don Pierinovo skupnost Srečanje.
Že na poti iz Tolmina v Čadrg prečkate Hudičev most v Tolminskih koritih, ki je zelo zanimiva turistična točka. Na začetku vasi, si lahko po dogovoru ogledate “črno kuhinjo”, ki je bila včasih sestavni del vsake domačije.

V vasi Čadrg si lahko ogledate obnovljeno vaško sirarno in po dogovoru vidite tudi postopek sirjenja.

V bližini je tudi več sto let stara hruška, ki je med najdebelejšimi v Sloveniji.

Kip Marije z Jezusom pri komuni Don Pierina
Hudic¦îev most
Hudournik
C¦îrna kuhinja Pri Kus¦îc¦îarju v C¦îadrgu
Dobrodos¦îli v C¦îadrgu
100-letna hrus¦îka pri Lovrc¦îu

divider

POHODNIŠTVO

Naprej iz vasi vodi pot (15 min) do razgledne točke Žlejžn, kjer lahko občudujete hribe s katerimi smo obdani. Če pogledate na drugo stran, čez dolino Tolminke, v Javorci boste videli tudi cerkev Sv.Duha, ki je bila zgrajena v spomin padlim vojakov v 1.svetovni vojni. Do tja vodi tudi peš pot iz Čadrga, mimo Ozidja, čez mostiček, na drugo stran Tolminke in naprej gor proti Javorci.

Približno 2 uri hoje iz vasi, pa vodi na planino Kal, kjer smo včasih pasli krave in delali sir. Če se povzpnete od Kala še naprej gor (1ura), pridete na Tolminski Migovec, kjer boste dobili čudovit razgled na sosednje hribe.

Razgledis¦îc¦îe Z¦îlejz¦în
Pogled iz Žlejžna na Mahavšček
Cerkev Svetega duha v Javorci
Planina Kal in Migovec

Iz Čadrga lahko pridete tudi na planino Prode. Tam pa lahko pot nadaljujete naprej proti izviru Tolminke ali pa zavijete po drugi poti do Javorce.