www.pri-krizarju.si

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

SIRARSTVO

Posebnosti našega sira so predvsem dolga zgodovina, tradicionalni postopki izdelave, klimatski in drugi naravni pogoji v Zgornjem Posočju, zlasti pa kakovost mleka, iz katerega se sir izdeluje. Uvrščamo ga med trde polnomastne sire. Kot osnova za izdelavo sira uporabljamo surovo polno kravje mleko.

Prvi zapisi o siru Tolminc segajo v 13. stoletje, ko je bil naveden kot plačilno sredstvo za dajatve takratni zemljiški gospodi. Prvič pa se je pod imenom “Tolminski sir” pojavil leta 1756 na ceniku za sire v Vidmu.

Danes se sir na Tolminskem izdeluje v poletni sezoni v planinskih sirarnah in v nekaterih vaških sirarnah, s sirarstvom kot dopolnilno dejavnostjo na kmetijah pa se ukvarjamo tudi tri ekološke kmetije iz Čadrga.

Postopek sirjenja v sliki in besedi

  • Zgodaj zjutraj pomolzemo krave in mleko pripeljemo v vaško sirarno.

 

Stranski a nič manj pomembni in okusni produkti sirjenja

  • Sirotko segrejemo na 75°C in dodamo 2% mleka,

 

 

Oglejte si tudi brošuro: “Sirotka mlečna skrivnost”

Avtor slik o sirarjenju je Dario Cortese.

divider

Ostala pridelava

Na kmetiji poleg sirarskih izdelkov pridelujemo tudi hruškovo žganje in sok, jabolčni sok in kis, zelenjavo, jajca in drva za kurjavo.

Naši izdelki so označeni z logotipi, ki zagotavljajo da so ekološko pridelani.