www.pri-krizarju.si

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

SIRARSTVO

divider

Posebnosti našega sira so predvsem dolga zgodovina, tradicionalni postopki izdelave, klimatski in drugi naravni pogoji v Zgornjem Posočju, zlasti pa kakovost mleka, iz katerega se sir izdeluje. Uvrščamo ga med trde polnomastne sire. Kot osnova za izdelavo sira uporabljamo surovo polno kravje mleko.

Prvi zapisi o siru Tolminc segajo v 13. stoletje, ko je bil naveden kot plačilno sredstvo za dajatve takratni zemljiški gospodi. Prvič pa se je pod imenom “Tolminski sir” pojavil leta 1756 na ceniku za sire v Vidmu.

Danes se sir na Tolminskem izdeluje v poletni sezoni v planinskih sirarnah in v nekaterih vaških sirarnah, s sirarstvom kot dopolnilno dejavnostjo na kmetijah pa se ukvarjamo tudi tri ekološke kmetije iz Čadrga.

 

Zgodaj zjutraj pomolzemo krave in mleko pripeljemo v vaško sirarno.

Skupaj z večernim mlekom ga segrejemo na 32°C.

Dodamo sirišče in pustimo približno pol ure, da se mleko sesiri.

Sesirjeno mleko,

razrežemo na sirno zrnje,

ter segrejemo na 45°C.

Nato ga mešamo (sušimo) dobre pol ure, dokler ni zrnje dovolj suho.

S sirarskim prtom zrnje poberemo iz kotla, (tekočina, ki ostane je sirotka)

ga damo v kalup,

stisnemo in pustimo do popoldneva.

Sirotko segrejemo na 75°C in dodamo 2% mleka,

nato segrejemo na 92°C in dolijemo kisavo.

Ko je skuta dovolj trda, jo poberemo iz kotla

in jo shranimo v čebru.

Če sekundarno sirotko fermentiramo, nastane kisava.

Popoldne sir obrežemo.

Sirovim obrezkom po domače pravimo tudi “abriblni”.

Ko je sir obrezan, nanj napišemo datum

in ga potopimo v slanico za 48 ur. Po dveh dneh ga vzamemo ven

in ga položimo na lesene police, kjer ga v prvi kleti zorimo 14dni.

Sir je treba obračati vsak dan.

Po dveh tednih ga umijemo

in ga damo v drugo klet, kjer ga pustimo zoreti še 14 dni.
Nato se sir razdeli po količini mleka na štiri kmetije.
Šele ko je sir star najmanj en mesec, ga lahko
začnemo prodajati.

Oglejte si tudi brošuro: “Sirotka mlečna skrivnost”

Avtor slik o sirarjenju je Dario Cortese.

divider

Ostala pridelava

Na kmetiji poleg sirarskih izdelkov pridelujemo tudi hruškovo žganje in sok, jabolčni sok in kis, zelenjavo, jajca in drva za kurjavo.

Naši izdelki so označeni z logotipi, ki zagotavljajo da so ekološko pridelani.