www.pri-krizarju.si

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

SIRARSTVO

Posebnosti našega sira so dolga zgodovina, tradicionalni postopki izdelave, klimatski in drugi naravni pogoji v Zgornjem Posočju, zlasti pa kakovost mleka, iz katerega se sir izdeluje. Uvrščamo ga med trde polnomastne sire. Kot osnova za izdelavo sira uporabljamo surovo polnomastno kravje mleko.

Prvi zapisi o siru Tolminc segajo v 13. stoletje, ko je bil naveden kot plačilno sredstvo za dajatve takratni zemljiški gospodi. Prvič pa se je pod imenom “Tolminski sir” pojavil leta 1756 na ceniku za sire v Vidmu.

Danes se sir na Tolminskem izdeluje v poletni sezoni v planinskih sirarnah in v nekaterih vaških sirarnah, s sirarstvom kot dopolnilno dejavnostjo na kmetijah pa se ukvarjamo tudi tri ekološke kmetije iz Čadrga.

Postopek sirjenja v sliki in besedi

 

Stranski a nič manj pomembni in okusni produkti sirjenja

  • Sirotko segrejemo na 75°C in dodamo 2% mleka,

 

 

Oglejte si tudi brošuro: “Sirotka mlečna skrivnost”

Avtor slik o sirarjenju je Dario Cortese.

divider